Idén a E.L James művei mindent visznek

Az eladási listák élén, de a blogban is az írónő trilógiája visz mindent. Az idei statisztikák alapján a megjelenési sorrendnek megfelelően népszerűek a könyvek, így írtátok be a legtöbbször a keresőkbe:

  1. a szürke ötven árnyalata
  2. a sötét ötven árnyalata
  3. a szabadság ötven árnyalata


Azonban a konkurencia is erőteljesen jön fel. Sylvia Day sorozata is egyre népszerűbb, egyre többen akarják olvasni. Így az egyelőre kérdés, hogy ki fog uralkodni a 2013-as éven?

Okostelefon, vagy tablet vásárlás előtt mit érdemes tudni

Egyre többen használnak,  esetleg terveznek használni okostelefont, vagy tablet-et. Mielőtt vásárolnál töltsd le ingyen, és olvasd el ezt az írást. Hasznos vásárlási útmutató.
http://data.hu/get/6012904/Okostelefon_vasarlasi_utmutato.pdf

Az ingyen letöltés növeli a bevételeket

Az egyik legsikeresebb (és leggazdagabb) bestseller író Neil Gaiman nyilatkozta, hogy hogy a kalózkodás két, számára igen kedvező hatással járt.

Az egyik abból eredt, hogy Oroszországban, ahol a kalózkodás az alapértelmezett megszerzési módja egy tartalomnak, nem pedig a legális vásárlás, igen sok szövegét kezdték el illegálisan terjeszteni. Ám ennek nem veszteség lett a következménye, hanem az, hogy egyre több orosz vette meg a könyveit a boltokban, minden új könyvet egyre több példányban vásároltak meg: „Nagyszerű élmény volt” – fogalmaz Gaiman.

A másik, már általa generált hatás e tapasztalatból fakadt. Az élmény által inspirált író meggyőzte kiadóját, hogy egy épp futó, nagy eladási számokat produkáló regényét tegyék fel a netre egy hónapra korlátozás nélkül, ingyenesen, letölthetően. A következmény: a független könyvesboltokban 300(!) százalékkal megugrottak az eladások.

Azoknak, akik olvasnak, vannak kedvelt íróik, s ők döntő többségükben úgy találtak rá ezekre az írókra, könyvekre, hogy kölcsönkaptak egy kötetet. Miután elolvasták, beleszerettek, rajongóvá váltak, a többi már adódott: követték az illető pályáját, várták az új könyveket, esetleg többféle kiadásban is megvették a könyveit stb.

Gaiman ebből azt a következtetést vonja le, hogy a kölcsönzés, ajándékozás valójában egy igen hatékony reklám, ami kifejezetten jó az írónak. Ahogy fogalmaz: a kölcsönadást nem tekinthetjük elveszített eladásnak, kiesett jövedelemnek, ellenkezőleg.

A fentiekből következik, hogy Gaiman a web lelkes híve lett, mivel szerinte ez a lehető legjobb eszköz arra, hogy olyanok is megismerjék a nevét és a műveit, akiknek eddig esélyük sem lett volna rá.Born of Hope

Most megy a mozikban A hobbit: váratlan utazás című film , mint A Gyűrűk Ura előzményeit bemutató alkotás. A Born of Hope szintén A Gyűrűk Ura előzményeinek egy részét meséli el. Aragorn szüleit ismerhetjük meg (Arathorn és Gilraen), megtudhatjuk azt, hogy mikén kerül a kis Aragorn a tündérekhez.  A Youtube-on magyar felirattal is látható a film. A fim egy független non-profit produkció, nem olyan látványos, mint a Peter Jackson féle film, de igazán nézhető (ráadásul ingyen).


A film megnézhető a http://ingyenfilmaneten.blogspot.hu oldalon.

E-könyv kísérletek tölthetők le

Közismereti kurzus az ELTE bölcsészkaron az e-könyvészet. Több eszközt, eszközfajtát alaposan megismerhettek a hallgatók. A félév végén el kell készíteni egy e-könyv vázlatot, vagy e-könyvet.

A művek megtekinthetők: http://epub2012.uw.hu/

Cassandra Clare Csontváros

Az első könyv címe Csontváros. "A halál ereklyéi"  sorozat nevet olvasva kicsit Harry Potter utánérzésem volt, de összeszedtem magam és elolvastam a könyvet. (Valószínű ezért inkább "A végzet ereklyéi" címet használják az ismertetőkben manapság.) A hat részes sorozatból eddig négy jelent meg magyarul: Csontváros, Hamuváros, Üvegváros és a Bukott angyalok városa. Az ötödik rész hazai megjelenése a jövő év elején várható Elveszett lelkek városa címmel. Az utolsó kötet 2014-ben jelenik meg, ami a City of Heavenly Fire (Mennyei tűz városa) címet fogja kapni.
Amikor a tizenöt éves Clary Fray elindul a Pandemonium nevű szórakozóhelyre, aligha számít rá, hogy egy gyilkosság tanúja lesz - amit ráadásul három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser követ el. A holttest aztán eltűnik a semmiben. Így találkozik a lány először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egy nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen egy addig ismeretlen világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi ember, mint Clary és az édesanyja?
A sorozat sikere miatt filmet is készítettek a könyvből. 


A szabadság ötven árnyalata megjelent

Az Ötven árnyalat trilógia harmadik kötete A Szabadság ötven árnyalata 2012. december 11-től megvásárolható. (Már meg is található feltöltve a neten.)
Ha ingyen akarod, akkor egy lehetőség lehet az is, hogy a kiadó weboldalán kettőt fizet hármat vihet akcióban megvásárolhatod a teljes trilógiát.

Ingyenes aukciós oldal

Én már ingyenesen használok egy aukciós oldalt, nincs feltöltési díj, jutalékmentes az eladás. Keress könyvet, vagy add el a régebbi könyveidet. http://www.ingyenaukciok.hu/index.php
A weboldalon magánszemélyek,cégek,válllakozások részére az aukciók listázása,csakúgy mint az ELADÁSI, a VÁSÁRLÁSI szolgáltatások igénybevétele INGYENES.

Tanácsok e-book olvasó vásárláshoz

Az e-book olvasók képernyője e-ink alapú. Az e-ink elektronikus tintát jelent; ennél a technológiánál nem tükröződik a képernyő, nem jelenít meg színeket, mindössze szürkeárnyalatos képekre számíthatunk a kijelzőn, ezért nagyon kevés energiát használ fel, ezáltal az e-book olvasók nagyon sokáig, több hétig is bírják egy töltéssel. Az e-ink technológia miatt sötétben nehezen olvashatók az e-book olvasók által megjelenített oldalak, így több külső fényforrás is megvásárolható az e-book olvasókhoz; ilyen fényforrás lehet például egy, a hardver tetejére felszerelhető kicsi lámpa.

Aki csak néha szeretne a hardverén könyvet olvasni, mellette viszont más alkalmazásokat is szeretne használni, annak inkább tabletre van szüksége. Azok azonban, akik sokat olvasnak, fontos számukra, hogy sokáig bírja energiával az olvasó, annak e-inkes megjelenítőjű e-book olvasót ajánlunk, mert ezeket pont erre találták ki. Az e-book olvasókból kihagyták azokat a funkciókat, amelyek inkább amolyan „pluszt” jelentenek, ezáltal olcsóbbak és könnyebben hordozhatók lettek, ami nagy előnyt jelent a papír alapú könyvek kiváltásánál

Internetelérés
Az Amazon Kindle-t beépített 3G- vagy Wi-Fi-modemmel is megvásárolhatjuk, de nem nagy élmény internetezni elég lassú is. Ha szeretnénk gyorsan internetezni, akkor inkább tabletet vásároljunk.

Zene- és videolejátszó
Kellemes olvasás közben zenét hallgatni, de a zenelejátszás 1–2 napra csökkentheti az egyébként hetekig is kitartó energiát. A videolejátszásnál még hamarabb lemeríti az akkumlátort.

Jegyzetkészítés, diktafon
Olvasmányainkhoz jegyzeteket csatolhatunk, illetve akár hangfelvételt is készíthetünk. 
Legtöbb e-book olvasó vagy a Mobit, vagy az ePubot használja, de nem lesz gondunk a választással, mivel csupán minimális eltérések van a két formátum között. Szinte mindegyik elérhető formátum támogatja a könyvjelzők és tartalomjegyzékek használatát. Tudni való, hogy a Kindle nem támogatja az ePub formátumot, így ha a Kindle-re esik a választásunk, akkor ezzel tisztában kell lennünk.

Szerencsére a különféle e-book formátumok közt viszonylag egyszerűen tudunk konvertálni. Az egyik legjobb konverter a Calibre, Ez egy hasznos konverter, PC-s e-book olvasó alkalmazás és digitális könyvtárunk PC-s, e-book szerveren és kézi e-book olvasón található részeinek szinkronizálására is alkalmas. Szoftverek az oldalról is elérhetők ingyen. http://ingyenkonyv.blogspot.hu/p/ingyen-szoftverek.htmlKen Follett

Ken Follett brit író, aki történelmi kalandregényeket és napjainkban játszódó történeteket ír.

A New York Times magazin best-seller listájának első helyét négy könyve érte el: Könyörtelenül (1979), Kulcs a Manderley-házhoz (1980), Kaland Afganisztánban (1986) és Az idők végezetéig(2007).Számos regényét megfilmesítették.

Művei
Kiadás
éve
Magyar címEredeti cím
1974The Big Black
1974TitkokThe Big Needle
1975The Big Hit
1975The Shakeout
1976Amok: King of Legend
1976The Bear Raid
1976A Modigliani-botrányThe Modigliani Scandal
1976Rejtekhely
A függöny lehull
The Mystery Hideout
The Secret of Kellerman's Studio
1977PapírpénzPaper Money
1978Capricorn One
1978Tű a szénakazalbanEye of the Needle
Storm Island
1978Az évszázad bankrablása
Csatornatöltelékek
The Heist of the Century
The Gentleman of 16 July
Under the Streets of Nice
1979Könyörtelenül
Hárman
Triple
1980Kulcs a Manderley-házhozKey to Rebecca
1982Egy férfi SzentpétervárrólThe Man from St. Petersburg
1983Teherán
Sasok szárnyán
On Wings of Eagles
1986Kaland AfganisztánbanLie Down with Lions
1989A katedrálisThe Pillars of the Earth
1991Alattunk az óceánNight Over Water
1993Veszélyes gazdagságA Dangerous Fortune
1995Az ígéret földjeA Place Called Freedom
1996A harmadik ikerThe Third Twin
1998Az Éden kalapácsaThe Hammer of Eden
2000ZérókódCode to Zero
2001VadmacskákJackdaws
2002Hat nap múlva teliholdHornet Flight
2004Az ördög műveWhiteout
2007Az idők végezetéig (A katedrális folytatása)World Without End
2010A titánok bukása - Évszázad-trilógia 1.Fall of Giants
2012A megfagyott világ - Évszázad-trilógia 2.Winter of the World
Ken Follett jelenleg kiadott regénytrilógiájának címe: Évszázad. A három kötetben az író arra vállalkozik, hogy elmesélje a 20. század európai és amerikai történetét öt család életén keresztül, akiknek sorsa egymásba kapcsolódik.

Forrás: Wikipedia

Tündérek, szellemek, démonok és egyéb természetfeletti lények

Napjainkban rengeteg könyvben szerepelnek tündérek, vámpírok és farkasemberek. Ismereteink szerint csak a képzeletünk szüleményei ezek a lények. Azonban a létezésükben pár száz évvel ezelőtt még nem kételkedtek, és számos információt örökítettek át egymásra a generációk.
Az interneten számos helyen találni leírásokat ezekről a hagyományokról, én itt most több érdekes oldal elérhetőségét adom meg.

TERMÉSZETFELETTI LÉNYEK magyar néprajzi összefoglaló a MEK-nél
Tündérek a néphagyományban és a mesékben
Tündérek a wikipedian

Jön az Amazon!?

Egyre erősebbek azok a piaci pletykák, hogy várhatóan a 2013-as évben Románia és Horvátország mellett Magyarországon is megkezdi működését az Amazon. Európában a cég elsőként Nagy-Britanniában (1998-ban), Franciaországban, Németországban és Olaszországban épített ki ellátó-központokat és lépett be a piacra. Tavaly viszont Pozsony mellett létrehozták az első Kelet-Közép-európai lerakatukat 2200 négyzetméteren, ami jelezheti a régiós terjeszkedést.Most innen látják el a szlovák, a cseh és a lengyel megrendelőiket.