Olvasási szokások 2014

Az eNet felméréséből az derül ki, hogy kevesebbet olvasunk. Négyből hárman a kevesebb rendelkezésre álló idővel magyarázták mindezt, ugyanakkor az időtényező mellett a könyvek ára is fokozott szerepet játszott: minden harmadik ember (34 százaléka) drágállja azok árát.

A 18 év feletti rendszeresen internetező lakosság 28 százaléka öt évvel ezelőtt is ugyanannyit olvasott, mint mostanában, addig csak 15 százalék azoknak az aránya, akik most olvasnak többet. A manapság többet olvasók 48 százalékának több ideje van erre, 40 százaléknál pedig az érdeklődést felkeltő könyvek számának növekedése játszott szerepet az aktivitás pozitív változásában.

A felmérés szerint a digitális könyvek megjelenése és fokozatos térnyerése hozhatja meg a jövőben a korszakváltást az olvasási szokásokban. Az e-könyvek könnyű hozzáférhetősége az egyik kulcstényező az olvasási szokások pozitív változásában. Miközben 30 százaléknál a könyvolvasás szórakoztató jellege, addig 23 százaléknál a könnyű hozzáférhetőség volt a fő szempont. Bár Magyarországon az e-könyvek olvasása egyelőre még nem játszik jelentős szerepet az internetezők többségének mindennapjaiban, már hazánkban is jelentős az a réteg, amelynek tagjai szoktak e-könyvet olvasni (39 százalék). Egyelőre azonban még kisebbségben vannak azok (csupán a felnőtt internetezők 5 százaléka), akik hajlandóak fizetni is az elektronikus tartalomért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése