Honnan jön A szürke ötven árnyalat trilógia?

A szürke ötven árnyalata az életét Twilight fanfictionkánt kezdte. (A fanfiction-t rajongói irodalomnak lehetne fordítani. A nagy népszerűségnek örvendő műalkotás rajongók általi „továbbírását” jelenti. Ezekben a művekben hol magát a történetet folytatják, hol csupán az eredeti történet szereplőit mozgatják, az eredeti cselekménytől adott esetben homlokegyenest eltérő történetben. A fanfiction-ok jellemzője, hogy többnyire nem papíron publikálják őket, hanem az interneten erre a célra létesített oldalakon gyűjtik össze őket.)


Az alkotás (címe Master of the Universe) 2009 augusztusában lett közzétéve. (Egyébként a Harry Potter után a Twilight a második legnépszerűbb alkotás az egyik legnagyobb fanfiction oldalon.). A Twilight felnőtt olvasói ki voltak éhezve Bella és Edward szaftos szex jeleneteire. Ezeket az eredeti írónak, Stephanie Meyer -nek a fiatal olvasók miatt ki kellett hagyni a cselekményből. (Bár az is lehet, hogy nem is akarta beleírni.)

A hiányt pótolta a rajongói írás. Majd a cselekmény a fityshades.com oldalon jelent meg. A szerző megváltoztatta a neveket, de a Twilight fanfiction és A sötét ötven árnyalata feltűnően hasonló maradt. Mindkettő egy bizonytalan, átlagos külsejű fiatal lányról szól, aki szereti harapdálni az alsó ajkát. Ezek a lányok beleszeretnek a titokzatos, és veszélyes fiúba (a vámpír Edward Cullen a Twilight-ban , és Christian Grey A szürke ötven árnyalatában ), akit kétségbeesetten akarnak megszelídíteni, megváltoztatni a lányok. Mindketten engednek a sötét oldal csábításának, és egy másik életstílust választanak.