Trónok harca rajongói polcA Trónok harca (eredeti nyelven: A Game of Thrones) az első könyve a George R. R. Martin által jegyzett A tűz és jég dalafantasy regényciklusnak. Az eredetileg trilógiának tervezett sorozatból eddig öt kötet jelent meg, az író további két könyvet tervez.

Eddig megjelent kötetek:
Trónok harca (A Game of Thrones, 1996)
Királyok csatája (A Clash of Kings, 1998)
Kardok vihara (A Storm of Swords, 2000)
Varjak lakomája (A Feast for Crows, 2005)
Sárkányok tánca (A Dance with Dragons, 2011)

A sorozat tervezett kötetei:
The Winds of Winter
A Dream of Spring

A sorozatot három előzmény novella egészíti ki, melyek a Martin által kitalált világban játszódnak, kilencven évvel A Jég és Tűz dala cselekménye előtt.

Eddig megjelent novellák:
Kóbor lovag (The Hedge Knight, 1998)
The Sworn Sword (2003)
The Mystery Knight (2010)

A regény Robert Baratheon király látogatásával kezdődik Deresben Lord Eddard Starknál, a Stark-ház ősi székhelyében, amely egy az ősi westerosi Hét Királyságok közül és egyben az Északi részek központja. Robert király megbízik Eddardban és kinevezi a Király segítőjévé. Bár Eddardnak rossz előérzete van, elfogadja a király ajánlatát, és ezzel egy időben megígéri feleségének, hogy megtalálja a korábbi segítő John Arryn gyilkosát, melyben feltehetőleg nagy szerepet játszhatott Cersei királyné és testvére a befolyásos Lannister-házból.
A Starkok délre indulása előtt, Eddard középső fia Brandon súlyos sérüléseket szenved, mert tanúja lesz a királyné és az ikertestvére, Jamie közötti vérfertőzésnek. Ez Catelyn Starkot maradásra készteti, míg fiuk felépül. A gyermek gyógyulása közben egy bérgyilkos próbál véget vetni a gyermek életének, ez ráébreszti Catelynt, hogy férje veszélyben van ezért, hogy figyelmeztesse férjét, Királyvárba indul. A városban Petyr Baelish, más néven Kisujj (Littlefinger), gyermekkori csodálója, házában találkozik férjével, ahol Baelish Tyrion Lannisternek, a királyné törpe testvérének, tulajdonítja a gyermek ellen elkövetett merényletet. Catelyn elfogja Tyriont és a Sasfészekbe (Eyrie) viszi testvéréhez Lysahoz, aki hajlandó lenne kivégezni a törpét azonban, Tyrion bajvívást követel, ahol a marcona külsejű Bronn megnyeri helyette az összecsapást, így Tyrion szabadon távozhat.


Ezalatt Lord Eddard Királyvárba tart lányaival Sansával és Aryával.Az úton a tizenhárom éves Sansát eljegyzik Robert király fiával és egyben trónörökösével Joffreyval. Királyvárban Eddard leteszi a segítő esküjét és ráeszmél, hogy Robertet nem érdekli a kormányzás. Eddard rájön, hogy Robert gyermekei nem a királytól származnak, hanem a királyné testvérétől, azonban a király egy vadászaton meghal mielőtt Eddard elmondhatná neki a királyné titkát. Renly Robert öccse azt javasolja Eddardnak, hogy a városban tartózkodó emberei segítségével használja fel erejét a királyné hatalmának megdöntésére, mielőtt a királyné végleg magához ragadja azt. Eddard ezt visszautasítja, mert véleménye szerint ez a cselekedet nem lenne becsületes. Ehelyett Kisujjhoz és a királyi testőrséghez fordul segítségért, hogy tartóztassák le a királynét. Eddardot bebörtönözik, Sansát fogva tartják, Aryának azonban sikerül elmenekülnie.


Cersei és Jamie gyermekét Joffreyt megkoronázzák, aki azonnal kivégezteti Eddardot. Ezzel kirobban a polgárháború, melyet később az Öt Király Harcának neveztek el. LordTywin Lannister háborút indít a Stark- és a Tully-ház ellen. Eddard idősebb fia vezeti az északi emberek seregét Folyóvidékre (Riverlands), hogy támogassa nagyapját Lord Hoster Tullyt, akit éppen ostromgyűrűbe fogtak a Lannister sereget, illetve, hogy megbosszulja apja halálát. Jamie Lannister sereget vezet Zúgó (Riverrun) ellen, eközben Lord Tywin hatalmas seregével a Trident folyó mentén délre vonul, hogy megakadályozza Robb Királyvárba jutását. Robb egy kisebb sereg élén leválik a főgyalogságtól. A tovább menetelő fősereg azonban vereséget szenved a túlerőben lévő Lannister seregektől. Eközben Tyrion csatlakozik apjához, ám túl későn fedezik fel, hogy Robb egy kisebb sereggel kivált a gyalogságból, így csapdába esnek. Robb elfogja Jamie Lannistert, miközben az Zúgót készül ostromolni. Renly eközben illegitimmé nyilvánítja Joffreyt magát pedig Westeros királyává, ezzel ő lesz a második aki becsatlakozik az öt király csatájában. Robbot Észak Királyává koronázzák, ezzel ő is az Öt Király egyikévé válik.


A Királyok csatája (eredeti címe: A Clash of Kings)

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész befejeződött. Westeros királya halott, a hatalomért pedig öt nagy úr száll harcba egymással. A királyság trónján a halott uralkodó fia, Joffrey ül, akit azonban a néhai király fivérei azzal vádolnak, hogy anyja saját ikertestvérétől született, így hamis a trónkövetelése. A fivérek, Stannis és Renly Baratheon egyaránt királlyá királlyá koronáztatják magukat, s hadat üzennek unokaöccsüknek és egymásnak is. Észak önjelölt, ifjú királya, Robb Stark meg szeretné bosszulni a kölyökkirály Joffrey által lefejeztetett apját, s ki szeretné szabadítani fogságba esett húgait. Eközben a Vas-szigetek harcias, lázadó szellemű ura, Balon Greyjoy is királynak kezdi nevezni magát és összehívja lobogóit.A cselekmény északon és keleten is tovább folytatódik. Az Éjjeli Őrség tagjai expedíciót indítanak a Falon túlra, hogy felkutassák eltűnt bajtársaikat, legfőképp Havas Jon nagybátyját, Benjen Starkot. A keleti kontinensen az utolsó Targaryen, Viharbanszületett Daenerys tovább szövögeti terveit az egykoron családja uralma alatt álló Westeros visszahódítására, immáron három sárkányfiókával az oldalán.

A legújabb könyvek megvásárolhatók a Betűleves köynváruházban.