Felhőatlasz

A brit író David Mitchell Felhőatlasz könyve eddig a szerző legsikeresebb műve. Elnyerte a British Book Awards Literary Fiction Awardot, a Richard & Judy Book of the Year Awardot, és bejutott a legjobbak közé a 2004-es Man Booker szavazáson. Mitchellt a Time magazin 2007-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

A regényben hat különálló, de mégis kapcsolódó történet követi egymást, ám az első öt a legizgalmasabb résznél félbeszakad. Egészen a hatodik fejezetig kell eljutnunk, hogy egy komplett, lezárt történetet kapjunk. Mitchell nem hagyja teljes bizonytalanságban olvasóit, a könyv második felében visszakanyarodik az előző öt sztorihoz, és az időben visszafelé haladva szépen sorban pontot tesz a végükre. Az utolsó oldalakon ugyanott találjuk magunkat, ahol a sztori elkezdődött. Adam Ewinggel a 19. században. És a regény végén átlátjuk, hogy minden mindennel összefügg!

Miről szól a könyv?

A történetek helyszíne különböző, az időpontjuk is különböző, mindegyik más és más korban játszódik - és persze a karakterek is különbözőek.

Chatham-szigetek, csendes-óceáni szigetvilág, 1850. Az első történetben Adam Ewing, egy moriori rabszolga, és egy orvos bonyolítják a szálakat. Van itt minden a szökéstől a velejéig romlott doktorig, aki csak páciense pénzére pályázik. Ewing itt naplót ír. Ám amikor Ewing állapota kritikusra fordul, a történet megszakad.
Zedelghem, Belgium, 1931. Egy kispénzű biszexuális angol zeneszerző, Robert Frobisher ír levelet a barátjának, amelyben elmeséli, hogy írnoki állást kapott egy másik komponista mellett. Röviden megemlíti az általa olvasott szöveget, ami idegesítő módon a felénél abbamarad, pedig hőse, Adam Ewing már azt is tudja, hogy valaki az életére tör.

Buenas Yerbas Kalifornia 1975. A thrillerszerűen megírt harmadik történetben egy fiatal újságírónő, Luisa Rey vizsgálja az új atomerőmű kockázatát. Nyomozása során beragad a liftbe egy idős tudóssal,ám . A kíváncsi tollnokot egy bérgyilkos üldözőbe veszi üldözőbe, de mielőtt szegény lány kocsistul lezuhanna egy hídról, megrendeli a liftben megismert tudós komponista barátjának egyetlen kiadott művét, a Cloud Atlas Sextetet.

Nagy-Britannia, 2012. A legkomikusabb hangvételű sztoriban Timothy Cavendish, az öregedő könyvkiadó kénytelen menekülni a rosszfiúk elől. Egy idősek otthonában köt ki. Kalandjai közben megemlíti, hogy épp egy Half-Lives: The First Luisa Rey Mystery című kézirat első részét olvassa, ami egyáltalán nem nyűgözi le.

Korea, 2144. A totalitárius államban Sonmi~451, a klón beszélget egy ’levéltárossal’, aki rögzíti a történetét. A klónok a kevésbé szép jövőben rabszolgák, akik egy gyorsétterem-láncban robotolnak, ám Sonmi találkozik néhány lázadóval, akik arra buzdítják, hogy csatlakozzon forradalmukhoz. Az ötödik kaland egy filmnél szakad félbe, amelynek címe, The Ghastly Ordeal of Timothy Cavendish. Ez a film a könyvkiadó szökéséről szól.
A hatodik fejezet foglalja el a központi pozíciót a könyvben, ugyanis ez az egyetlen sztori, ami nem szakad félbe. Egy Zachary nevű öregember nosztalgiázik benne fiatalságáról, amit egy primitív posztapokaliptikus társadalomban töltött Hawaii egyik szigetén.

A könyvből filmet készített Lana és Andy Wachowski (a Mátrix rendező testvérpár) és Tom Tykwer (A lé meg a Lola). Alapötletük az , hogy a több, egymáshoz kapcsolódó idősíkban játszódó regény különböző alakjait ugyanazok a színészek játsszák, különböző filmes műfajokat megidéző epizódokban. Szereplők többek között: Tom Hanks, Hugh Grant, Halle Berry.

Port: "Hogyan hatnak egymásra az emberi életek, a tettek és azok következményei a múltból kiindulva a jelenen át egészen a jövőig? Minden mindennel összefügg? Akció, rejtély és romantika szövi át a történetet, melyben egy gyilkos hőssé alakul át, egy egyszerű jótett pedig forradalmat inspirál a távoli jövőben.

A Felhőatlasz a legjobb dolog, ami az elmúlt tíz évben a mozikban történt, jelentősége valószínűleg csak a Mátrixhoz mérhető, nem véletlenül."


A könyvből készült filmet a következő oldalon tudod online ingyen megnézni: http://vimeo.com/55845824