84-ik Ünnepi Könyvhét és 12-ik Gyermekkönyvnapok

2012. június 7. és 11. között a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) temérdek programot szervez a budapesti Vörösmarty téren a 84-ik könyvhéten.

Programok
Június 6., csütörtök

Programok az Oroszlános kútnál
15.45 A Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhába öltözve az Erzsébet híd pesti hídfőjétől végigmasírozik a Váci utcán és a Vörösmarty téren, az Oroszlános kút előtti színpadnál rövid, kb. 10 perces koncertet ad. Karnagy: Dóra László.
16.00 Ünnepélyes megnyitó: Háy János József Attila- és Márai-díjas író szavaival nyílik meg a könyvhét. 17.00 - 18.30 Kiadók ideje:
Az Argumentum kiadó szerzője, Békés Itala részleteket mond el Égi játszótársak című könyvéből. Beszélgetőtársa Kulcsár Katalin.
Száz éve született Kovács Imre, a”hétpróbás falukutató” népi író,
rá emlékeznek: Haas György, Kovács András és Cserépfalvi Katalin. A beszélgetést Kulcsár Katalin vezeti.

A Flaccus kiadó félórája: Radics Judit Alváskönyv, a Megakrimi pályázat két győztese, Buch Péter és Domokos Gábor, Faragó Ottó Magyar sorozatgyilkosok.

18.00 A Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében (Budapest, V. Károlyi Mihály u. 16.) ünnepélyes díjátadás. A Szép Magyar Könyv 2012 Verseny elismeréseit, valamint az IBBY az Év Gyermekkönyve díjait veszik át a kitüntetettek.

Június 7., péntek
10.00 Zenés színpadnyitás – kürtös herold: Bekker Péter kürtművész

Programok az Oroszlános kútnál
Szerkeszti a litera.hu szerkesztősége

Keresztury Tibor írja:

A Litera idei könyvheti programja a szokás szerint elképesztően gazdag kínálat egy szeletét tudja csak a Vörösmarty téren felvillantani. A szerkesztő arra törekedett, hogy hagyományos, az Ünnepi Könyvhét listájáról elmaradhatatlan kiadványok és valódi meglepetést ígérő, sikergyanús könyvek éppúgy figyelmet kapjanak. Így került be a színpadi programba a Körkép és a Szép versek című reprezentatív antológia, melyek összeállítói minden bizonnyal a mai prózánk és lí­ránk „állapotáról”, legfontosabb tendenciáiról, fejleményeiről is beszélnek majd. Nyerges András új regényére a szerző elszigeteltsége, viszonylagos ismeretlensége okán szeretnénk felhívni az olvasóközönség figyelmét. A délelőtti beszélgetések legizgalmasabb „blokkjának” talán a két verseskötettel is jelentkező, a politikusi pályáról újra az irodalom felé tendáló, nagyszerű, Marosvásárhelyen élő költő, Markó Béla fellépése, majd a vele készült interjúkötet bemutatása ígérkezik.

A délutáni sávban a Litera a fiatal tehetség, Miklya Anna, valamint kiváló kolléganőnk, Nagy Gabriella regényének körüljárása mellett igazi „nagyágyúkat” vonultat fel. A tematikusan a délelőtti Markó-blokkhoz kapcsolódó első beharangozandó könyv, György Péter erdélyi tárgyú, nagyszabású munkája – a különböző lapokban publikált előzetes részletek alapján -- megjósol­hatóan az idei könyvhét egyik szenzációja, sikerkönyve lesz. A Litera „szívügyének” számító Takács Zsuzsa a kortárs magyar líra legszűkebb élvonalából vadonatúj, rendkívül fontos kötettel jelentkezik. Szörényi László és Tolnai Ottó megszólaltatása pedig igazi jutalomjátéknak ígér­kezik: keresve se találni kettőjüknél hálásabb beszélgető-partnert, mindketten a legjobb értelem­ben vett, igazi showmenek, lebilincselően élvezetes, szórakoztató színpadi emberek.

A program:
10.00 - 12.00 Házigazda: Keresztury Tibor
Nyerges András: Háztűznéző (Noran),
Király Levente (szerk.) Körkép 2013 (Magvető) és Jelenetek az égre írt könyvből (L’Harmattan),
Szegő János (szerk.) Szép versek 2013 (Magvető),
Markó Béla: Csatolmányok (Bookart) és Egy mondat a szerelemről (Pont),
Kőrössi P. József: A magyar kártya (Kossuth).

Közben:
12.30 Fiatal Írók Szövetsége – az irodalomnépszerűsítés új eszközei
Résztvevők: Budai Katalin (moderátor), Huszár Daniella (PocketGuide), Fenyő D. György (középiskolai tanár) és Mészáros Márton (FISZ).
14.00 - 17.00 Házigazda: Jánossy Lajos
György Péter: Állatkert Kolozsváron (Magvető),
Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv (Magvető),
Miklya Anna: Dühös nemzedék (Libri), 
Tolnai Ottó: Kalapdoboz (Forum),
Szörényi László: Az Isonzó a Dunába ömlik (Nap),
Nagy Gabriella: Üvegház (Palatinus).
17.00 Turczi István prózakötetéről: Minden kezdet – Egy beavatás regénye (Palatinus) Bán Magda beszélget a szerzővel.
17.30 Az olvasás éjszakája – a Supka Géza Alapítvány programbemutató beszélgetése.
Az MKKE tagvállalatai által létrehozott Supka Géza Alapítvány célja az élményolvasás népszerűsítése, a könyvpiac dinamizálása. Ebben az évben az alapítvány két nagy kezdeményezésével találkozhat az olvasóközösség. A Te is olvasol, ugye? című médiakampánnyal hárommillió embert szólított meg a Supka. Grecsó Krisztián egy novellájáról több ezer középiskolás vitatkozott, több mint kétszázan írtak kritikát a prózáról, közülük a legjobbat értékes ajándékkal jutalmazták a kiírók. 2013. szeptember 13-án, pénteken Az olvasás éjszakája címmel hatalmas olvasás-show-t rendez az alapítvány. A könyvesboltok hosszabbított nyitvatartással várják vendégeiket, a három kiemelt helyszínen pedig (budapesti könyvesházakban) késő estig tartó programokkal várják az olvasókat. Íróbeszélgetések, különleges produkciók, interaktív játékok, zene, videó-show – ezen az éjszakán az olvasás közösségi élménnyé válik.
18.30 A Szélkiáltó együttes koncertje  (A Vörösmarty szobor előtti színpadon)
15.00 Mackóalsó – A Figurina Bábszínház előadása
16.30 A Kráter Műhely két könyvének bemutatója: Aknay Tibor: Tündéranna című meseregénye, Kosáryné Réz Lola: Babakanál című meséje.
17.00 A Sanoma Kiadó szerzője, Berg Judit mutatja be Lengemesék című új könyvét.

Június 8., szombat
9.45 Zenés színpadnyitás – kürtös herold: Bekker Péter kürtművész
Programok az Oroszlános kútnál

Szerkeszti a prae.hu szerkesztősége
A prae.hu általános művészeti portál munkatársai a kortárs magyar felnőtt és gyerekirodalom tendenciáinak, új hullámainak és divatjainak bemutatása mellett a legfontosabb fiatal és tapasztalt szerzőkkel beszélgetnek az Ünnepi Könyvhét nagyszínpadán – de a sokszínűség jegyében kitekintünk a pszichológia, történelemtudomány és társadalomtudományok felé is, értékes és érdekes beszélgetésekkel.

10.00 - 12.00 Nők, mesék, memoár
Menyhért Anna: A kis ló és a kacsukahal (Móra), Tóth Krisztina: Akvárium (Noran), Borgos Anna: Nemek között (tanulmányok), (Kortárs) Halász Margit: Vidróczky-kódex (regény). 
Moderátor: Benedek Anna.

Mesés kertek
Sopotnik Zoltán – Egri Mónika: Fahéjas kert (Kolibri),
Eplényi Anna – Schmidt Gertrúd – Máray Mariann: Jártamban... kertemben (Két egér).
Moderátor: Besze Barbara.

Kortárs magyar novella
Molnár Vilmos: Az ördög megint Csíkban (Bookart), Bicskei Gabriella: Puha kert (Forum+JAK+prae.hu), Schein Gábor: Megölni, akit szeretünk (elbeszélések) (Kalligram), Láng Zsolt: Szerelemváros (próza), Potozky László: Nappá lett lámpafény.

Moderátor: Benedek Anna.
Muszka Sándor: Székely standup 
Muszka Sándor: Sanyi bá
Beszélgetőtárs: Balogh Endre.



BALATON
Kovács Emőke: Régi idők Balatonja, Pikler Éva: Balatoni böngésző, Szépséges Balaton (Kossuth Kiadó).
Beszélgetőtárs: Balogh Endre.

Könyvnapi verselő 
A 84. Ünnepi Könyvhét alkalmából Könyvnapi verselő címmel versolvasó programot hirdet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a Kossuth Kiadó és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság.

Szeretettel várnak minden versszeretőt és érdeklődőt 2013. június 9-án, szombaton 11.00 - 15.00 óra között, a Vörösmarty szobor talpazatánál, hogy kedves költőjétől kedvenc versét felolvassa vagy elmondja az ott összegyűlt közönségnek.

Szívesen látnak kicsiket és nagyokat, ifjakat és örökifjakat, iskolásokat és felnőtteket, mindenkit, akinek a szívéhez közel állnak a költemények és megosztanák ezt az élményt másokkal. (A verseket mindenki hozza magával, segítségül a Kossuth Kiadó jóvoltából a klasszikus költők kötetei rendelkezésre állnak majd a szervezőknél.)

Szervező: Diószegi Endre, Magyar Irodalomtörténeti Társaság

12.00 - 12.30 Tőkéczki László: Történelmi arcképek II. (XX. Század Intézet) című könyvéről a szerzővel Schmidt Mária és Békés Márton beszélget.
12.30 - 13.00 Vészabó Noémi: Tükröm, tükröm…” (Galenus), a szerzővel beszélget: Bombera Krisztina.
13.00 - 15.00 Esszék
Hatos Pál: Választott népek és a vereség kultúrája (esszék) (Ráció) és Wesselényi-Garai Andor.
Beszélgetőtárs: Benedek Anna és Árvai András.
Városi titkok, kórházi csodák
Dóka Péter: A kékhajú lány (Móra),
Tasnádi Emese: Városi legendák (Tessloff és Babilon),
László Zoltán: Egyszervolt (Agave).
Moderátor: Szekeres Nikoletta.

Pszichológia
Eötvös Kiadó pszichológiai könyvei: Ranschburg Pál és a magyar pszichológia és Norman E. Amudson: Kézikönyv csoportvezetőknek (Ritoók Magda és Viszket Mónika).
Moderátor: Virágh Szabolcs.
A patkány éve
Bartók Imre és új regénye
Beszélgetőtárs: Balogh Endre.

EP
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal (Magvető).
Beszélgetőtárs: Balogh Endre.



Kalózok és mesék

Kortárs meseantológia: A kalóz nagypapa – családi mesék (Pagony), Menyhért Anna, Sopotnik Zoltán, Tamás Zsuzsa és mások.

Moderátor: Pál Dániel Levente.





15.00 – 17.00 Új magyar regény

Hász Róbert: A Vénusz vonulása (regény) (Kortárs), Csobánka Zsuzsa: Majdnem Auschwitz (széppróza) (Kalligram).

Beszélgetőtárs: Benedek Anna.



Sötét idők, történelem

Paksa Rudolf: Magyar nemzetiszocialisták (Osiris).

Beszélgetőtárs: Pál Dániel Levente.



Magyarka

Kőrösi Zoltán: Magyarka (Kalligram).

Beszélgetőtárs: Pál Dániel Levente.



Időfutár

A népszerű ifjúsági rádiós hangjáték könyvben: Tasnádi István - Gimesi Dóra - Jeli Viktória Időfutár 1. – A körző titka (Pagony). Beszélgetőtárs: Mátrai Diána.



Kortárs költők, kortárs vers

Erdős Virág: Ezt is el (Magvető) és Finy Petra: Folyékony tekintet (Libri).

Beszélgetőtárs: Benedek Anna.

17.00 - 17.30 A Scolar kiadó három szerzőjével, Molnár Krisztina Ritával, Gerlóczy Mártonnal és Bruck Andrással Karafiáth Orsolya beszélget. 

17.30 V. Kulcsár Ildikó: Fiús anyák - Lányos apák c. könyvének bemutatója (Sanoma).

KÖNYVEK ÉJSZAKÁJA



18.30 A Sebő Együttes koncertje



19.30 Így játszunk mi! – Írók gitárral

Résztvevők: Barna Imre, Bornai Tibor, Bródy János, Grecsó Krisztián, Háy János, Vámos Miklós.

Műsorvezető: Vámos Miklós.



20.30 Gerendás Péter és zenekarának műsora





A Vörösmarty szobor előtti színpadon





10.00 A Kerekerdő óvoda óvodásai és óvónői Benedek Elek meséit

mondják el.



11.00 Várszegi Adél és Máray Mariann Kismadár és Kóró című könyvüket mutatják be.

Arthur Madsen: FIV - Az új generáció c. könyvének zenés bemutatója.



12.00 A Csimota Kiadó varázslatos doboza, a Papírszínház 17. kötete, Az ebédidő. Hoós Gabriella mutatja be.



13.00 A Manó Könyvek bemutatója: Ahány király, annyi

Gyöngyösi Adrienn illusztrálja Simon Réka Zsuzsanna nem kevésbé elragadó szövegeit.

Bartoló, a markoló

Mechler Anna első könyvének főszereplője Bartoló, a kis markoló. Hajba László keltette életre ceruzáival.



14.00 Nógrádi Gábor beszél gyerekkönyveiről (Móra Kiadó).

15.00 Huzella Péter koncertje

16.00 Pikler Éva Balatoni böngésző, Gróh Ilona Ringató - Hatvanhat magyar népdal (Kolibri könyvek).

17.30 Palinta társulat és Müller Péter Sziámi: Kicsi, nagy, középső Müller Péter Sziámi gyerekverses kötetének vidám, megzenésített bemutatója kicsit nagyok és közepesek részére.



Június 10., vasárnap



10.00 Zenés színpadnyitás – kürtös herold: Bekker Péter kürtművész



Programok az Oroszlános kútnál

Szerkeszti: Kőrösi Zoltán író



Az Ünnepi Könyvhét – úgy hiszem – nem csupán a magyar könyv és a magyar nyelven írók, olvasók nagy ünnepe, de a sokféleségé is. A sokféleségé, ami a könyvek, olvasók, írók, ízlések együttélésében mutatja meg, holt tart kortárs könyvkiadásunk, s ezen keresztül szemlélve, holt tart közös gondolkodásunk. Milyen a világszemléletünk és milyen a közérzetünk.

Mindahány év alatt, amikor szerkesztőként volt szerencsém dolgozni, mindig is úgy véltem, a szerkesztőség olyan szolgálat, amiben akkor jár el helyesen és szakszerűen a szakember, ha a lehető legszélesebb kínálatot adja a remélt befogadóknak - a választás szabadságával.

A jelen napra általam és kollégáim által javasolt könyvek is, úgy hiszem, többek közt, erről beszélnek, Sajó László verseitől Vathy Zsuzsa kávérajzaiig.


10.00 - 11.00 Marton Éva vendégei



Boldizsár Ildikó: Mesekalauz (Magvető), Fráter Zoltán: Egy városi gerilla (Karinthy) (Holnap Kiadó), Csiffáry Gabriella: Világhíres magyarok (Libri), Saly Noémi: Semmiből is finomat (Libri).


11.00 - 12.00 Sándor Erzsi vendégei



Flóri Anna: Érkezési oldal (Magvető),
Pál Dániel Levente: Hogy éltünk nemhiába – versek (FISZ),

Eörsi László: „ A színházzal csak baj van” (Napvilág).



12.00 Hubert Géza Wells Az állatidomár is ember című memoárjáról a szerzővel Lipp Adrienn beszélget.



12.30 Az Atheneum három új magyar krimije: Kovács Noémi Lélekölő, Pataki Éva - Vajda Anikó Hamlett halott, Sztanó László Sötét Hajnal – bemutató.

13.00 Csányi Vilmos A tökéletesség illata című regényéről Bán Magda beszélget a szerzővel.

13.30 Cigány költők megzenésített versei Kocsis Csaba énekmondó előadásában, két gitáros kíséretében.



14.00 - 15.00 Kőrösi Zoltán vendégei

Beszélgetés Borbély Szilárd Nincstelenek – Már elment a Messiás című prózakötetéről Mészáros Sándorral, a kötet szerkesztőjével (Kalligram),

Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat! (Kalligram) c. regényéről a szerzővel.



15.00 - 16.00 Tarján Tamás vendégei



Vathy Zsuzsa: Kávérajzok (Helikon),

Sárközi Mátyás: Tamperdü (Kortárs),

Ferdinandy György: Mélyebbre (Magyar Napló).





16.00 - 17.00 Zelki János vendégei



Sajó László: Magyar versek (L’Harmattan),

Vörös István: Gagarin avagy jóslástan alapfokon (Jelenkor),

TéreyJános: Moll (Libri).



18.30 Irodalmi Újság (élő adás a Kossuth rádióban)

Szerkesztő: Vlasics Sarolta

Műsorvezető: Liptay Katalin



19.00 A Kaláka együttes koncertje



20.00 Rájátszás – költészet popritmusban

Résztvevők: Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Szálinger Balázs, Beck Zoltán (30Y), Kollár-Klemencz László (Kistehén Tánczenekar) és Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven).





A Vörösmarty szobor előtti színpadon





11.00 A Kisbihari együttes néptánc előadása



12.30 A Pozsonyi Pagony kiadó könyvbemutatója – Kortárs meseantológia.



14.30 A Szamárfül Kiadó képviseletében Nagy Bandó András a színpadon.



15.00 Égigérő slam vol 2. Változatok Janikovszky Éva szövegeire.

Résztvevő slammerek: Süvegh Márk (Saiid), Simon Márton, Németh Péter (Zeek). Moderátor: Mavrák Kata (Hugee).



16.00 Malter György – a Rosszcsont mesék szerzőjének új bábos, játékos könyvbemutatója (Gabó kiadó).



17.00 Gryllus Vilmos koncertje





Június 11., hétfő



Programok az Oroszlános kútnál





15.00 A Göncölszekér együttes koncertje



(A program még változhat.)