Ingyen könyv is hozhat hasznot

A szerzők a köteteik eladásából befolyó összegből alig részesülnek, valamivel jobb az arány ha e-könyvként jelenik meg a mű. Magyarországon azonban ez típusú kiadvány alig fogy, részben mert egyre gyakoribb, hogy illegálisan elérhetővé válik a könyv. Lehet azonban, hogy utóbbi nem csak kárt okozhat, hanem épp fordítva, növelheti a nyomtatott változat eladásait! A brit Society of Authors szerint a hagyományos kiadás mára egyenesen fenntarthatatlanná vált: míg a kiadók bevételei folyamatosan nőnek, a szerzőnek egyre kevesebb jut. "A szerzőknek méltányos díjazásra van szükségük, ha minőségi munkát várunk tőlük" ‒ nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Nicola Solomon, a Society of Authors feje, és hozzátette, hogy szerinte a kiadók lényegesen kevesebbet dolgoznak egy-egy könyvön, mégis ők teszik zsebre a profit nagy részét.

Nyáry Krisztián a világhálón sorozat jelleggel jelentette meg a magyar irodalom nagyjainak szerelmi életéről szóló posztjait, ami hatalmas siker lett. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó ingyenes kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. Az írások azóta nyomtatott és e-könyv formájában is megjelentek. Nyári Krisztián: ÍGY SZERETTEK ŐK MAGYAR IRODALMI SZERELMESKÖNYV. Azóta a folytatás is megjelent!

Fejős Éva írónő arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy tapasztalata szerint azok az olvasói, akik először e-könyvben ismerkednek meg a köteteivel, előbb-utóbb nyomtatott formában is beszerzik őket. Hozzátette: szerinte a hamisítás, az illegális netes közlés ellen fel kellene lépni, de ehhez nincsenek meg a hatásos eszközök. Igaz, úgy látja, hogy abban a pillanatban, amikor olcsóbbak lesznek az e-könyvek olvasásához szükséges készülékek, akkor azok, akik torrent oldalakról töltögetik le a silány kivitelű, gyakran ékezetek nélküli illegális másolatokat, rájönnek mennyivel jobb egy igényesen elkészített e-könyvet olvasni. A legális forgalom növekedéséhez nyilván az is hozzájárulna, ha csökkenne az e-könyvek áfája is.

Földes László, a Kossuth Kiadó informatikai szerkesztőség-vezetője azonban óvott az illegális letöltés kriminalizálásától. Az a sok-sok ember ugyanis, aki így jut hozzá szövegekhez, nem biztos, hogy akkor is elolvasná őket, ha fizetni kellene értük. Sőt, az a kérdés is felvetődik, hogy az illegális letöltők mekkora hányada venné meg nyomtatva a könyvet, ha előtte nem ismerné meg elektronikus változatban. A forgalmat az olvasói szokások mellett az e-könyvek ára is befolyásolja, illetve, hogy a kiadók és a kereskedők milyen infrastruktúrát tudnak kínálni a vevőknek a kiadványok minél könnyebb hozzáférhetősége érdekében. Kulcskérdés a fizetési mód, ugyanis Magyarországon nagy a bizalmatlanság az elektronikus fizetéssel szemben. Abban azonban nem hisz, mint hangsúlyozta, hogy rövid- vagy középtávon nagymértékben visszafejlődne a nyomtatott könyvek piaca, tehát a kettő egymás mellett fog élni.

A e-könyvekkel egyre többet foglalkozik az "állami" média is. A Kosuth rádió műsoraiban és az M1 Híradójában is egyre többször téma az e-book-ok térnyerése.