Zavarja az alvást az esti e-könyv olvasás!?

Egy amerikai vizsgálat szerint (a bostoni Brigham and Women's Hospital szakemberei végezték) zavarhatja az éjjeli álmot a világító elektronikus könyv vagy táblagép olvasása elalvás előtt, mert hatással van az álom-ébrenlét természetes ritmusára. Az önkénteseket két csoportra osztották, voltak akik e-könyvet, voltak akik hagyományos könyvet olvastak. A két héten át tartó vizsgálatból az derült ki, hogy az elektronikus eszközökből áradó, speciális, rövid hullámú fény megzavarja az emberek biológiai óráját.

A kutatás megállapítása, hogy akik e-könyvet olvastak, lassabban aludtak el, kevesebb melatonin hormon termelődött a szervezetükben. Az ekönyvesek biológiai órájukat "előbbre állították", délelőtt álmosabbak és figyelmetlenebbek voltak mint azok, akik elalvás előtt hagyományos könyvet olvastak.

A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Hat a test hőmérsékletére, és álmosságot okoz. Befolyásolja az immunrendszert is, bár ennek módja még nem ismert. Antioxidáns – ennek következtében rákellenes – hatása van.Sötétben keletkezik mind a nappali, mind az éjjeli állatok esetén, ezért a „sötétség hormonjá”-nak is nevezik. A tobozmirigy választja ki, és a vérrel jut el a test más részeibe. Az előállítást a hipotalamusz vezérli a fény/sötétség változásairól kapott információ alapján.